Zima polako ali sigurno pakuje svoje kofere i napušta naše krajeve a mi spremno, sa raširenim rukama isčekujemo buđenje ranog proleća. Čekamo da se priroda probudi iz zimskog sna i nadamo se da ćemo uskoro čuti raspevanu pesmu ptica koje se vraćaju u naše krajeve. Međutim, mnogi od nas baš u ovom periodu osećaju umor, pospaniji su nego inače a naročito tokom dana. Često pate i od manjka koncentracije a mogu biti manje efikasni i na poslu kojim se bave. Ako ste jedna od tih osoba, verovatno patite od stanja poznatog kao “prolećni umor”. Prolećni umor je prosto rečeno, posledica manjka vitamina C usled jednolične i jake zimske ishrane kojoj je naš organizam (uglavnom) bio izložen cele zime. Zbog manjka vitamina C iskorisćenost kiseonika u ćelijama i tkivu je smanjena, oslabljen je imunološki sistem i organizam je podložniji bolestima. Zimi jedemo kaloričnu hranu koja se vise termički obrađuje te je unos nutritivno korisnih sastojaka iz hrane znatno redukovan. Mart i april su meseci kad je izbor namirnica verovatno najskromniji te se upravo tada najviše i oseća pojava prolećnog umora. Zimi se i manje krećemo, većina ljudi ne praktikuje nikakvu fizičku aktivnost u ovom periodu pa je i višak kilograma na proleće česta pojava: ) Smatra se da na pojavu prolećnog umora utiče i nagla promena vremena na koju se organizam teško prilagođava.
Da bi se smetnje izazvane prolećnim umorom prebrodile, preporučuje se zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost, kao i unošenje sto više vode, jer voda podiže osecaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje osećaj umora. Lekari preporučuju i izlaganje prirodnoj svetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti. Kod ljudi koji pate od prolećnog umora, organizam je metabolički iscrpljen te je promena ishrane prvi korak u uklanjanju simptoma umora. Vrlo je bitno unositi sto više vitamina i tečnosti, pre svega namirnice bogate vitaminom C. Sveži sezonski zeleniš se takodje preporučuje u ishrani. Česta pojava pospanosti i promene raspoloženja je posledica nedostatka gvozdja u zimskoj ishrani. Neke od namirnica bogatih gvožđem su crvena mesa, cvekla, spanać, jaja. Da bi apsorpcija unetog gvozđa bila što efikasnija, neohodan je upravo vitamin C. Tokom zime se u našem organizmu gomilaju i toksini kojih ćemo se osloboditi povećanim unosom vode kao i ispijanjem prirodnih biljnih čajeva.
I na kraju, preporučuje se i fizička aktivnost kao mera prevencije prolećnog umora. Ne samo da ce nam telo prodisati i osloboditi se toksina znojenjem nego ćemo se nakon dobro odrađenog treninga osećati fenomenalno, i lakše ćemo se probuditi iz zimskog “sna“.
Zato ako već sada osećate neki od gore pomenutih simptoma, rešite ih se na vreme i spremni dočekajte proleće.
I naravno, uz Čedolino zdrave delicije će ovo proleće biti još slađe J